söndag 27 september 2009

Att söka balans och mening


Funderar över fysisk och psykisk hälsa och balans. Tänket att det inte är så enkelt alla gånger att hitta den balansen och att det är många olika delar som behövs för att komma dit. Ofta betonas bara någon av delarna som det som ska förändra livet och göra att vi mår bra. Kanske lägger man mest tonvikten på det fysiska som förstås är viktigt och måste finnas med men som ändå inte är tillräckligt för att vi ska må bra.

Tänker också på
vikten att känna mening i livet. Mening med livet är ju förstås något individuellt men hur hittar man sin egen mening? Inte heller det så enkelt. Men någonstans måste man ju börja och då tänker jag att det är närvaron som är nyckeln för att ta sig vidare. Närvaro kanske kan låta enkelt men kan vara både det enklaste men också det svåraste som finns.

Sedan att
hitta sin kraft och det kan behövas olika saker för att göra det. Något som förmodligen är gemensamt för att kunna bygga upp sin kraft är att kunna vara närvande och att hitta källor som berikar. Tid för eftertanke och reflektion tänker jag är en viktig del för att hitta kraft och utvecklas vidare. Också kontakt med andra människor, att känna gemenskap och samhörighet. Sammanhang är också viktigt, att känna sig behövd och att ingå i ett sammanhang.

Vad kan det vara mera som är viktigt och i vilken ände börjar man och hur går det till att komma dit? Många av oss vet vad som skulle behövas men vi kan ha svårt att hitta vår balans och mening i alla fall och vad är det som gör att vi inte kommer dit? Är det kraften, energin som fattas? eller? Får fundera vidare kring detta men börjar med att försöka hitta vad som ger glädje och energi med närvaron eller mindfulness (om man så vill) i centrum
.

Inga kommentarer: