tisdag 9 februari 2010

Musiken talar till hjärtat och hjärtat genom musiken


Musiken har en direkt koppling till känslan. Den går förbi förnuftet eftersom hörselimpulser aktiverar hjärnans känslocentrum snabbare än den aktiverar hjärnbarken som är centrum för förnuftet och intellektet.När en stark upplevelse av musik går förbi förnuftet rakt in i känslan så berör det oss på ett sätt som inte skulle skett via kommunikation med ord.

Musiken kan fungera som en katalysator.

Den kan väcka och sätta igång oanade reaktioner och känslominnen. Musiken kan också användas på en rad olika sätt. Den kan hjälpa oss att förstå våra känslor bättre. Den kan väcka glädje, sorg, vrede och den kan vara hjälp till avslappning, ge vila, skänka tröst, väcka hopp, lekfullhet, energi, vara hjälp vid inlärning med mera. Musik är gränsöverskridande. Det vill säga vi kan mötas utan att kunna kommunicera med ord. Musik kan både avnjutas och utövas på olika sätt och där finns en mängd möjligheter för människor att få ge utlopp och uttryck för olika känslor och behov. Det finns möjligheter för alla, inte bara de som är duktiga musiker. Kanske hittar man kraft med hjälp av trumman eller genom att låta sin röst smälta samman med andras i körsången. Kanske behöver man bara få släppa fram sin röst och höra den. Det finns hur många vägar som helst. Det gäller bara att hitta det man behöver när man är trött och orkeslös, nedstämd, stressad eller vad det kan vara. Jag skulle önska att vi lite mera kunde ta tillvara kunskaper om musikens möjligheter för vår hälsa så att den fick en naturligare plats i terapivärlden och i samhället i stort på ett mera medvetet sätt. Själv fortsätter jag att utforska vad musiken kan ge mig och hur jag kan använda den i mitt liv!

Glömde en viktig sak..... Musiken inger hopp! Genom att skapa gemenskap, dela glädje, smärta och andra upplevelser och genom sin förmåga att beröra och kommunicera på flera plan så inger musiken Hopp om det mänskliga, om skönhet och liv!

Inga kommentarer: