torsdag 29 oktober 2009

Fria eller ofria - det är frågan


Funderar över om vi verkligen lever i en tid av större frihet än tidigare eller om vi är mera ofria? Vi har kontakter över hela världen och kan välja massor av olika kommunikationsvägar och det finns ett otroligt utbud av allt från nytta till nöjen. Vi förväntas göra olika val oavsett vad det gäller i allt från elbolag till hälsobehandlingar och fritidsaktiviteter.

Det klart det kan vara en frihet att ha tillgång till ett globalt utbud och själv välja vad man vill ha men det krävs ju en hel del innan vi kommer dithän att vi kan göra våra val. Det krävs en massa kunskaper för att få reda på olika alternativ, insikt i dem för att kunna ta ställning och för att skaffa kunskap krävs massor av tid och oavsett hur mycket vi försöker sätta oss in i olika frågor finns alltid tvivlet om det kanske finns bättre alternativ. Sedan när vi gjort vårt val blir det vårt eget fel om det inte blir bra och bara det kan skapa stress.

Hur kommer ofrihet in då? Ja, kanske genom att vi får alltmera krav på oss och skyldigheter, vilket binder upp vår tid och våra liv så att vi får allt mindre tid över för att hinna umgås, allt mindre tid för spontana möten. Hur ofta besöker människor varandra spontant i dag? Det kanske inte bara har med våra val att göra utan det finns förstås flera förklaringar till det men ändå, visst stjäl alla ställningstaganden vi förväntas göra en massa tid som skulle kunna användas till något roligare ibland!

1 kommentar:

Ottilia sa...

Jag älskar din blogg!