söndag 14 februari 2010

Alla Hjärtans Dag


Den största gåvan

Jag tror att den största gåvan
jag kan tänka mig
att få av någon annan människa
är att bli sedd av henne,
hörd av henne,
förstådd och vidrörd av henne.

Den största gåvan jag kan ge,
är att se, höra, förstå
och vidröra en annan människa.

När så har skett känner jag
att vi har skapat kontakt. (Virginia Satir)

onsdag 10 februari 2010

Det finns en längtan efter sanna möten


Jag tror vi är flera som bär på en längtan efter kontakt och efter sanna och meningsfulla möten och jag tror att vi är många som frågar oss var man hittar det? Var finns de människor som är intresserade av att reflektera över stort och smått och som är intresserad av den människa de har framför sig och inte bara är intresserad av att själv bli bekräftade?

Det är så mycket yta överallt. Så mycket ylighet. Det ska se bra ut på alla möjliga sätt.
Hemmet ska vara tjusigt, helst stylat med stora ytor, fantastiska kök och mycket finesser och så fortsätter det. Semestern ska vara imponerande, festen något utöver det vanliga och även barnkalasen ska ha speciella teman och gärna att man hyr något ställe eller hyr in någon som ska förhöja det hela. TV-programmen avlöser varandra där jakten på att bli rätt är återkommande teman varvat med kändisskap av olika slag . Allt ska vara så fantastiskt och allt blir ett slags projekt.

Vi skapar nya vägar för kontakt, för kontakt vill vi ju ha. Eftersom det krävs sådana projekt att ses i verkligheten så har nätet blivit mötesplatsen och facebook har alltmera blivit stället för vuxna där de kan ha kontakt med omvärlden. Och hur ser den kontakten vanligtvis ut? Där gäller det också att visa upp sig, uppdatera sig och visa att man har ett bra liv. Budskapet är: se mig, bekräfta mig! Man samlar på vänner. Se så många jag har! Man skickar hjärtan och änglar. Det är vänskap det! Var finns dialogen och var sker mötena eller är det inte meningen att det ska bli några möten, någonstans? Syftet kanske bara är att visa upp sin fina fasad, eller?

I sanningens namn ska sägas att det inte bara är så. En del människor är intresserad av andra också och delar med sig av saker som händer i världen och tankar och reflektioner de själva har om vardagen och livet men de är väldigt få, alltför få! Man skulle kunna tänka sig att människor som jobbar med hälsa och liknande skulle vara mera närvarande och ha mera kontakt och ibland är det så men lika ofta är de lika frånvarande som andra och vill också bara ha bekräftelse.

Självklart förstår jag att vi alla har svårt att vara närvarande ibland och att kontakten inte alltid finns men jag behöver något mera än denna tärande ytlighet och brist på kontakt. Frågan är var hittar jag det?

tisdag 9 februari 2010

Musiken talar till hjärtat och hjärtat genom musiken


Musiken har en direkt koppling till känslan. Den går förbi förnuftet eftersom hörselimpulser aktiverar hjärnans känslocentrum snabbare än den aktiverar hjärnbarken som är centrum för förnuftet och intellektet.När en stark upplevelse av musik går förbi förnuftet rakt in i känslan så berör det oss på ett sätt som inte skulle skett via kommunikation med ord.

Musiken kan fungera som en katalysator.

Den kan väcka och sätta igång oanade reaktioner och känslominnen. Musiken kan också användas på en rad olika sätt. Den kan hjälpa oss att förstå våra känslor bättre. Den kan väcka glädje, sorg, vrede och den kan vara hjälp till avslappning, ge vila, skänka tröst, väcka hopp, lekfullhet, energi, vara hjälp vid inlärning med mera. Musik är gränsöverskridande. Det vill säga vi kan mötas utan att kunna kommunicera med ord. Musik kan både avnjutas och utövas på olika sätt och där finns en mängd möjligheter för människor att få ge utlopp och uttryck för olika känslor och behov. Det finns möjligheter för alla, inte bara de som är duktiga musiker. Kanske hittar man kraft med hjälp av trumman eller genom att låta sin röst smälta samman med andras i körsången. Kanske behöver man bara få släppa fram sin röst och höra den. Det finns hur många vägar som helst. Det gäller bara att hitta det man behöver när man är trött och orkeslös, nedstämd, stressad eller vad det kan vara. Jag skulle önska att vi lite mera kunde ta tillvara kunskaper om musikens möjligheter för vår hälsa så att den fick en naturligare plats i terapivärlden och i samhället i stort på ett mera medvetet sätt. Själv fortsätter jag att utforska vad musiken kan ge mig och hur jag kan använda den i mitt liv!

Glömde en viktig sak..... Musiken inger hopp! Genom att skapa gemenskap, dela glädje, smärta och andra upplevelser och genom sin förmåga att beröra och kommunicera på flera plan så inger musiken Hopp om det mänskliga, om skönhet och liv!

lördag 6 februari 2010

Mera tomater....


Med bland annat en kvist rosmarin. Härliga dofter av den färska rosmarinen tillsammans med de varma tomaterna! Doften av den lilla rosmarinplantan framkallar bilder av stora buskar med rosmarin i en trädgård där borta i Spanien. Men den lilla plantan ger också en njutning för sinnet!

Vinterträd

Svarta står vinterträden
utan sin glans
och sina vingar
Svarta och tysta
i sin långa väntan.
Bryts inte under mörkret.
Lägger sig inte ner i snön
för att dö.
Raka och tysta står de
med grenarnas ådernät
lyfta mot himlen.
Vinterträd
med den friska vedens
hemliga flöden av lövsus
och fågelsång. (I. Arvidsson)

fredag 5 februari 2010

Om Hälsa


Enligt WHO är hälsa ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart frånvaron av sjukdom och svaghet.

Många faktorer påverkar vårt välmående. Vi vet att känsla av sammanhang och gemenskap är några viktiga faktorer, förmåga att påverka och ha kontroll över sitt liv, andra. Vi vet att den omgivande miljön påverkar oss och att en positiv miljö kan underlätta i svåra situationer och påskynda tillfrisknande. Vi vet att musik har speciella förutsättningar att skapa välmående genom sin förmåga att ha en direktkoppling till känslan. Dans och bildskapande är andra former där människan kan komma till uttryck. Mycket finns att säga runt detta men den första frågan som dyker upp är: Hur kommer det sig att vi inte använder oss av de här kunskaperna i samhället? Det gör vi kanske någon säger men inte alls på det sätt som man skulle kunna menar jag då. titta på offentliga miljöer, på vården och skolan m.m. och fundera över om vi verkligen använder de kunskaper som faktiskt finns? Sedan har vi då terapin, där KBT är det enda som anses vara fruktbart. Hur kommer det sig att det är så? Hur kommer det sig att allt annat får stå tillbaka till förmån för en enda terapiform och att alla de här andra kunskaperna inte tas på allvar? För det finns faktiskt en del kunskaper och forskning men de kommer inte fram.

Jag fortsätter att undersöka utifrån sinnena i syfte att lyfta fram hopp, glädje och kraft. Det jag just nu fastnat för är små härliga kravtomater från Spanien. Jag njuter av att se dem och de bilder av en fantastisk spansk trädgård som de framkallar hos mig. De tar mig med dit till trädgården där jag väljer att vara en stund. Jag njuter av tomaternas ljuvliga, söta smak och jag låter även andra dofter leta sig in till mig där jag befinner mig i min inre trädgård.


"Det sanna lugnet finner du inte på ytan. Det börjar på djupet" (Anna Swärd)